Govers Spil notarissen The Dare Company

Small Group Home Kutaisi

In Kutaisi, de tweede stad van Georgie, is ons derde Small Group Home (SGH) gevestigd. Een Small Group Home is een 'gewoon' huis in een 'gewone' straat waar de kinderen wonen met een of twee echtparen die als 'gewone' ouders fungeren. Er wonen maximaal 8 tot 10 kinderen in een SGH. De resultaten van deze methode zijn fantastisch. De kinderen ontwikkelen zich allemaal enorm snel en op een positieve manier. 

Nieuw in dit SGH in Telavi, is onze insteek dat een bedrijf zich volledig aan het project verbindt. Hier is dat De Haan Mineralen en Olien van Arnold de Haan. Het bedrijf is sterk in maatschappelijk verantwoord ondernemen. Naast financiele steun, smeden de mensen uit het bedrijf een band met de kinderen vanuit het oogpunt om ook als mens iets voor elkaar te betekenen. 

 

Dit project is mede mogelijk gemaakt door subsidie uit het programma Maatschappelijke Transformatie Midden- en Oost-Europa van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Wilde Ganzen, ONCDO en Haan Olien en mineralen.

Small Group Home Telavi

Op verzoek van het Ministerie van Educatie van Georgië hebben bestuursleden van  Breath Care for Kids een bezoek gebracht aan de westelijk van Tbilisi gelegen stad Telavi. Deze stad heeft evenals veel andere Georgische steden niet voldoende mogelijkheden om de straatkinderen op te vangen. Het verzoek was om in navolging van ons SGH in Ozurgeti eenzelfde faciliteit in Telavi te realiseren. 
Na inspectie van een uitgebrand pand werd geconstateerd dat de fundering en de muren ervan in dermate goede conditie waren dat we het konden renoveren. Na aankoop van dit pand hebben we de renovatie ervan ter hand genomen en het huis ingericht. In maart 2010 namen de kinderen hun intrek en in april werd het officieel geopend.

Dit project is gefinancierd met subsidie uit het programma Maatschappelijke Transformatie Midden- en Oost-Europa van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, opbrengsten van het Breath Benefietdiner Krimpenerwaard 2007, NCDO, Wilde ganzen, stichting Spaap en vele andere sponsoren.

Small Group Home Ozurgeti

Tijdens hun reis door Georgië werden bestuursleden van Breath geconfronteerd met de werkelijk hopeloze situatie van de mensen in het westen van het land. Op vier uur rijden (over gevaarlijke wegen) van de hoofdstad Tblisi ligt het stadje Ozurgeti. Wij keken er werkelijk onze ogen uit: op het stationsplein liepen varkens en koeien te grazen! De vriendelijkheid en gastvrijheid van de mensen was net als elders in Georgië hartverwarmend. 

De ontbeerlijke leefsituatie maakt het noodzakelijk er alles aan te doen om te voorkomen dat kinderen bloot staan aan de gevaren van het straatleven. Al snel bereikte ons het verzoek om voor kinderen in problemen een dak boven het hoofd te verzorgen. Wij kwamen met een aantal van deze kinderen in contact en zagen met eigen ogen de enorme probleemsituatie waarin zij verkeren.  

Tijdens een latere reis naar Ozurgeti hebben wij te koop staande huizen bekeken en informatie ingewonnen. In december 2007 hebben we toen besloten een huis in Ozurgeti aan te kopen.  Onze directrice van Breath Georgië, Ana Chachkunashvili, heeft de renovatie van het pand geleid. In juli 2008 werd het pand opgeleverd. Ikea Nederland heeft de volledige inrichting van het huis verzorgd en de complete inboedel naar Ozurgeti verscheept.
Vanaf hetzelfde moment namen 10 kinderen hun intrek in het nieuwe Small Group House in Ozurgeti. De kinderen worden door 2 vaste huisouders begeleid. Het Ministerie van Educatie in Georgië betaalt de exploitatiekosten van dit project. De Engelse stichting Every Child heeft in samenwerking met het Ministerie en Breath Georgië het personeel geselecteerd en opgeleid. 

Ondanks de oorlog tussen Georgie en Rusland zijn de kinderen nu veilig. First Lady van Georgie Sandra Roelofs heeft inmiddels de kinderen bezocht.
De tuin bij het huis richtten we in met speelgelegenheden, een groentetuin en ruimte voor kleine boerdrijdieren. 
 

   

    
Dit project werd mede mogelijk gemaakt door: Wilde Ganzen, Lions Club Zevenhuizen, Rotary Club Zwijndrecht, stichting Julia Rotterdam, Verwey Vastgoed Rotterdam, Ikea Delft, Bert van Leeuwen Memoriaal voetbaldag bij voetbalvereniging S.D.V. in Rotterdam.

Oncologisch Centrum Tblisi

Oncoloog Dr. Reema toonde ons de situatie in het Oncologisch centrum van de hoofdstad Tblisi. De chronisch zieke kinderen komen uit het hele land naar dit ziekenhuis voor medische behandelingen omdat er geen andere toereikende voorzieningen zijn in het land. Als deze kinderen al in staat zijn om samen met één van hun ouders de hoofdstad te bereiken moeten zij daar meestal voor langere tijd blijven. Het is geen uitzondering dat tijdens zo'n verblijf drie families met zieke kinderen gedurende een half jaar in één kamer verblijven. We aanschouwden met eigen ogen de noodzaak om faciliteiten te realiseren waar deze zieke kinderen en hun ouders iets meer privacy hebben.  Want wat is het nodig om als ouder samen met je chronisch zieke kind rustig samen te kunnen zijn. 
Breath Care for Kids bracht daar verandering in en op 8 november 2007 werden in het bijzijn van Sandra Roelofs, de Nederlandse ambassadeur in Georgie, de Turkse ambassadeur in Georgie, een minister uit het kabinet, oncoloog dr. Reema, onze Georgische directrice Ana Chachkhunashvili, voorzitter Nico de Borst en een aantal andere geinteresseerden drie kamers geopend. Deze drie kamers stonden leeg maar waren geheel verwaarloosd. We hebben de kamers samen met het oncologisch ziekenhuis opgeknapt. Sindsdien verblijven er drie gezinnen onder aanvaardbare omstandigheden. De kamers zijn voorzien van een wasgelegenheid, een TV en twee bedden. Er is een gezamenlijke douche- en toiletgroep en speelkamer. 
 

Schoolboeken- en sportproject

Het schoolboeken- en sportproject van Breath en SOCO houdt in dat er 2.000 schoolkinderen van 11 verschillende scholen in de onrustige provincie Gali van schoolboeken werden voorzien. De boeken werden gefinancierd door Breath en gekocht en gedistribueerd door SOCO, in samenwerking met de VN. Stichting SOCO is de stichting van Sandra Roelofs, presidentsvrouw en Breath-ambassadrice.

Als deel van de samenwerking tussen Breath en SOCO werd een 40 ft container verzonden naar Georgië.  Mission & Relief Transport uit Zevenhuizen, gespecialiseerd in humanitaire transporten verzorgde het transport. 

In de container zaten schoolborden, kinderfietsen van het fietsenplan van John en Marjan Geurdes, kinderbedjes van Kraamzorg de Eilanden, veel spullen van Hans Textiel, een echo-apparaat uit het AMC, voor alle 11 scholen een eigen sportmaterialen pakket van het bedrijf Sport 81 uit Rotterdam om de gymnastieklessen te verbeteren, Sparta-kleding, volley-, voetbal- en basketballen en nog te veel om op te noemen. Opvallend is dat veel van de materialen nieuw zijn. Breath heeft de container aangekocht en stelt die beschikbaar aan SOCO als opslagmogelijkheid.

Dit project werd mogelijk gemaakt door een actie van de Rotaryclub Dordrecht en een sportdag bij Fit Centre Capelle West. Wilde Ganzen uit Hilversum vermeerderde dat bedrag tot de benodigde € 20.000,00. Ook de hulp van diverse sponsors was onontbeerlijk voor het slagen van dit bijzondere project.

 
 
 


Doneer nu!

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in:

Laatste nieuws

19-10-2017 Nieuwe daken Sparta Kinderdorp Roemenie dankzij Wolfert van Borselen School
Lees meer »

19-10-2017 Leerlingen Wolfert van Borselenschool aan de slag en op vakantie met kinderen van Sparta Kinderdorp
Lees meer »

14-10-2017 Bouw huizen Malinivka vordert
Lees meer »

Volg ons ook op

facebook twitter youtube
Dare to Design Wilde ganzen 1%Club Digisource