Winnaars Breath Dansmarathon bezoeken kinderen in Oekraïne

24-10-2013

De vijf winnaars van de Breath Dansmarathon van 2013 waren van 18 tot en met 21 oktober te gast bij Breath Care for Kids in Oekraïne. Alexandra Jue, Dionne Heikens, Iris Riemersma, Job Welleman en Russ Daverveld zamelden tijdens de dansmarathon op hun school het meeste geld in voor dakloze kinderen en werden beloond met een reis naar Oekraïne.

 

Ze hadden veel bagage bij zich; niet zozeer voor zichzelf maar vooral voor de kinderen die ze gingen bezoeken. Maar er was meer te zien: zo bezochten ze het stadion van Metalist Kharkiv, waar ze een rondleiding kregen en een dag later ook een avondwedstrijd bekeken.

In het centrum van Kharkiv namen de scholieren onder begeleiding van de meegereisde Katinka de Ruiter het Breath Family Centre. Hier komt onder andere het nieuwe kantoor van Breath en kunnen we voorlichting geven aan families en kinderen en hen begeleiden. Na de lunch volgde een wandeling door de stad gemaakt met een gids die ons van alles over de geschiedenis heeft verteld van het land en van Kharkiv. ’s Avonds at de groep in een typisch Oekraïns restaurant. Eten en disco gaan hier samen en dus kon er gedanst worden.

 

Show

De dag erop sloot Breath-voorzitter Nico de Borst aan, die later was gearriveerd. De groep ging naar het overheidsinternaat waar straatkinderen in eerste instantie worden opgevangen. Hier konden de kinderen hun meegebrachte cadeaus overhandigen. De directrice beloofde te zorgen voor de eerlijke verdeling van de spullen onder de kinderen.

Speciaal voor het bezoek uit Nederland hadden de kinderen een hele show ingestudeerd met traditionele Oekraïense dansen en liedjes. Daarna gingen de scholieren bij de jongste kinderen kijken. In deze groep zitten kinderen tot ongeveer 4 jaar oud. Het volgende onderdeel van het programma was thee drinken met de andere kinderen.

 

Diepe indruk

Het bezoek aan de internaatskinderen maakte een diepe indruk op de groep. Het is moeilijk voor te stellen dat deze kinderen van de straat komen. Een bestaan dat zó ver van het leven van de Nederlandse scholieren en hun belevingswereld staat!

Bij dit internaat komt het voetbalveld dat Breath in samenwerking met de KNVB aanlegt. Nadat die locatie was bekeken  bezochten de gasten een school. Op deze privéschool zit de zoon van een van de grootste Breath-sponsors uit de Oekraïne zelf. Voor de leerlingen was het leuk om hier ook eens rond te kunnen kijken. Hoewel het een privéschool is en dus het beste van het beste moest zijn zagen de leerlingen ook dat het niet in de buurt komt bij wat zij in Nederland tot hun beschikking hebben.

 

Op maandag werden de Dansmarathon-winnaars heel vroeg door Sacha naar het vliegveld gebracht. Nico zwaaide hen bij het hotel uit; hij bleef nog een paar dagen. Via Moskou ging het weer naar Amsterdam, waar alle ouders in spanning stonden te wachten. Heel erg moe en vol van alle indrukken gingen de jongeren na een mooi weekend weer naar huis.